250 de ani de la zidirea pietrei de temelie a Bisericii Armenești din Dumbrăveni

Casa de Cultură a orașului Dumbrăveni a găzduit sâmbătă după amiaza simpozionul "Două veacuri și jumătate de istorie", eveniment dedicat împlinirii a 250 de ani de la de la zidirea pietrei de temelie a bisericii armeano-catolice „Sfânta Elisabeta” din oraș. După cuvintele de deschidere de la ora 17 au început și lucrările simpozionului, susținute de către profesori universitari sau specialiști ai unor instituții istorice din țară. Au fost prezentate lucrări despre topografia monumentelor armenești din Dumbrăveni, aspecte ale societății civile armenești din Dumbrăveniul veacului al XIX-lea, participarea negustorilor armeni din Transilvania la schimburile comerciale dintre Imperiul Otoman şi Europa Centrală în secolul al XVIII-lea sau armenii din Iaşi în veacul al XIX-lea. La finalul simpozionului a avut un Concertul "Pianul Călător".
Prefectul județului Sibiu, Cristian Roman, a transmis un mesaj comunității armenești cu ocazia simpozionului de sâmbătă. "Este un privilegiu pentru mine să vă pot adresa mesajul ocazionat de evenimentele care marchează împlinirea a două secole şi jumătate de la zidirea pietrei de temelie a bisericii armeano-catolice „Sfânta Elisabeta”. Acest edificiu a rămas până astăzi nucleul vieţii spirituale şi laice a oraşului Dumbrăveni şi al întregii regiuni, însemn al prestigiului şi dinamismului acestor meleaguri. Comunitatea armenească din Dumbrăveni este parte a istoriei, dar şi a prezentului şi viitorului nostru comun. De aceea acum, mai mult ca niciodată, trebuie să ne gândim la proiecte de păstrare a patrimoniului cultural şi a moştenirii armeneşti. Prin contribuţia minorităţii armeneşti la viata culturală, ştiinţifică şi economică, prin spiritul de convieţuire şi acceptare reciprocă pe care l-a generat de-a lungul timpului, s-a creat un atu şi o bogăţie pentru România", a spus prefectul Cristian Roman.
Biserica Armenească din Dumbrăveni a fost construită în perioada 1766-1791. Turnul lipsă a fost dărâmat de o furtună din anul 1927. Potrivit enciclopediavirtuala.ro, Biserica Armenească din Dumbrăveni este amintirea bogăţiei şi gustului comunităţii armeneşti de odinioară, care datorită amplorii monumentale, arhitecturii şi mobilierului de calitate se numără printre cele mai importante edificii ale arhitecturii religioase baroce din Transilvania. 

Un produs Blogger.