Percheziții în județul Sibiu și alte 11 județe într-un dosar de evaziune fiscală de 200 de milioane de lei

Polițiști de la Inspectoratul de Poliție Județean Ilfov efectuează marți dimineață 82 de percheziții, în Sibiu, București și alte 10 județe, la domiciliile a 48 de persoane bănuite de evaziune fiscală, precum și la sediile firmelor administrate de acestea. Prejudiciul cauzat bugetului de stat  în acest dosar este de aproximativ 50.000.000 lei, informează www.stiridesibiu.ro. “La data de 24 mai, 240 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Ilfov, sub coordonarea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel București, efectuează 82 de percheziții la domiciliile a 48 de persoane bănuite de evaziune fiscală, precum și la sediile firmelor administrate de acestea”, se arată într-un comunicat al IGPR, informează agerpres.ro
Potrivit sursei citate, perchezițiile se desfășoară pe raza județului Ilfov (32), a municipiului București (20) și a județelor Dâmbovița (7), Giurgiu (6), Brăila (5), Arad (3), Dolj (3), Sibiu (2), Constanța (1), Mehedinți (1), Hunedoara (1) și Prahova (1). Totodată, polițiștii pun în executare 28 de mandate de aducere și citează, în vederea audierii, 20 de martori. Audierile vor avea loc la sediul Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov.
În fapt, în perioada 2014 — 2016, membrii grupării ar fi înființat 11 societăți cu comportament fantomă și ar fi emis facturi care nu au la bază operațiuni reale către peste 200 de firme beneficiare, de pe raza județelor menționate, acestea din urmă având ca domeniu de activitate recuperarea de materiale reciclabile, comerțul cu diferite produse alimentare și nealimentare, construcții și prestări servicii, precizează IGPR.
Din cercetările efectuate de polițiști din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalității Economice Ilfov a reieșit faptul că administratorii firmelor beneficiare aveau ca scop sustragerea de la plata TVA-ului și a impozitului pe profit.
O altă modalitate de fraudare folosită de membrii grupării infracționale a fost introducerea în circuitul financiar evazionist a unor mari cantități de deșeuri metalice colectate, fără documente de proveniență și sub valoarea de piață. Astfel, acestea ar fi fost înregistrate doar scriptic în contabilitatea firmelor fantomă și tranzacționate fictiv între acestea.
Din investigații a reieșit că membrii grupării ar fi perceput în schimbul activității infracționale desfășurate un comision ce ar fi variat între 1 — 3% din totalul sumelor rulate prin conturile societăților fantomă, care se ridică la peste 200.000.000 lei.
Un produs Blogger.