Romgaz a inaugurat noua instalație a Stației de Comprimare și Uscare a gazelor de la Sărmășel

Miercuri, 20 iulie 2016, Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz Mediaș, prin Sucursala de Înmagazinare Subterană a Gazelor Naturale Ploieşti, a pus în funcţiune noua instalaţie a Staţiei de Comprimare şi Uscare a gazelor naturale de la Sărmăşel, din judeţul Mureş, investiţie derulată în ultimii trei ani şi care este cifrată la aproximativ 54 de milioane de euro.
Noua facilitate de comprimare şi uscare aferentă depozitului Sărmăşel va permite creşterea capacităţii de înmagazinare a depozitului, această creștere datorându-se în principal instalării unei noi capacități de comprimare care va putea asigura un debit maxim zilnic de 6 milioane de metri cubi. Stația de comprimare şi uscare pentru înmagazinare gaze este dotată cu tehnologie americană de vârf, care se remarcă printr-un consum redus de energie, respectând cu stricteţe toate cerințele europene și naționale în materie de protecție a mediului. "Punerea în funcţiune a facilităţii de la Sărmăşel reprezintă atingerea unei borne importante pentru securitatea energetică a României în privinţa capacităţii maxime de înmagazinare a tuturor depozitelor de gaze naturale. Astfel, România poate înmagazina 3,3 miliarde de metri cubi/ciclu, investiţia contribuind şi la creşterea capacităţii de extracție a gazelor naturale din depozite, debitul maxim zilnic putând ajunge la 30 de miliarde de metri cubi. Romgaz alocă resurse în creştere pentru creşterea capacităţilor de înmagazinare subterană a gazelor naturale, pentru preluarea vârfurilor de consum pe perioada sezonului rece, precum şi pentru creşterea gradului de siguranţă a alimentării cu gaze a consumatorilor", explică reprezentanții Romgaz Mediaș.
Înmagazinarea subterană reprezintă o activitate vitală în asigurarea continuităţii furnizării necesarului de gaze naturale pentru consum industrial şi casnic. Aceasta are ca scop acoperirea vârfurilor de consum cerute de piaţă, cauzate de variaţiile de temperatură, precum şi menţinerea caracteristicilor de funcţionare optimă a sistemului naţional de transport al gazelor naturale.
Pe lângă funcţia de acoperire a vârfurilor de consum ale gazelor în anotimpul friguros, depozitele de gaze au şi rolul strategic de a asigura furnizarea de gaze în cazuri extraordinare (calamităţi naturale, cutremure sau alte evenimente neprevăzute, inclusiv întreruperi accidentale ale producţiei curente sau ale furnizării de gaze naturale din import).
Un produs Blogger.